At this time all seminars, with an exception of the second seminar are written exclusively in Dutch.

VII. Europa in de spiegel van Animisme & Sjamanisme

23 oktober 2010

Het zevende en laatste seminar in: Word, al lerende, wie je bent (Pindarus).

seminars-7-dogon

Inleiding

De kern van het animisme zoals ik het heb leren kennen bij de Dogon in Mali, is de eenheidsgedachte van alle werkelijkheid (AMMA), en de mens als intrinsiek aspect van AMMA. Onze Dogon-gidsen, Amadinge en Dolo Asegrama, beantwoordden onze vragen naar AMMA met de woorden: AMMA is lucht, water, vuur en aarde. Onze reactie dat wij ook lucht, water, vuur en aarde zijn, beantwoordden zij met: wij zijn ook AMMA. Word, al lerende, wie je bent, betekent dat de diepste waarheid over het mens-zijn verscholen ligt in de mens zelf. Die diepste waarheid is de eenheid tussen mens en kosmos. De sjamaan heeft de taak deze verborgen dimensie bewust te helpen maken. Het bewustwordingsproces vindt plaats via rituelen en ceremonies.
Arno Adelaars, sjamaan, zal in zijn introductie ingaan op rituelen en levensfilosofie van de Indianen; hun levensstijl, en zijn contact met sjamanen in Columbia en Nepal.

Drs. Jan Hein Mooren, psycholoog en docent aan de Universiteit voor Humanistiek, leidt de gesprekken. Hij streeft ernaar de deelnemers aan het seminar persoonlijk te betrekken in de gedachtewisseling.

seminars-7-2

Arno Adelaars

Na een korte journalistieke loopbaan verrichtte hij in de tweede helft van de jaren tachtig voor de Universiteit van Amsterdam sociografisch veldwerk. Zijn onderzoek richtte zich op de problemen van buitenlandse harddruggebruikers op de Wallen in Amsterdam. Dit onderzoek kreeg een vervolg onder de eerste generatie ecstasygebruikers tussen 1988 en 1991. Hij publiceerde in Europa het eerste boek over ecstasy (1991), gevolgd door het eerste Nederlandse boek over paddo’s (1997). Sinds 1995 verdiept hij zich in het Zuid-Amerikaanse sjamanisme, met name in het sjamanistisch ritueel van het gebruik van planten uit de Amazone, waaronder Ayahuasca, tabak, yopo, coca en de trompetbloem.
In 2007 is hij door een Colombiaanse sjamaan ingewijd in de ayahuasca-traditie.

Hij is co-organisator van verschillende internationale congressen en seminars over Trance (Amsterdam, 1998); Sjamanisme in Nepal (Dhulikhel, 2001); Ayahuasca (Amsterdam, 2002); The Tiger Meets The Jaguar (Dhulikhel, 2009), en Rituelen (Toscane, 2007/2008/2009).
Voor meer info: www.psychoactivity.org

Bibliografie

Ecstasy, de opkomst van een bewustzijnverruimend middel,
In de Knipscheer, Haarlem, 1991.
Alles over Ecstasy, In de Knipscheer, Haarlem, 1996.
Alles over Paddo’s, Prometheus, Amsterdam, 1997.
Alles über Psilo’s, Nachtschatten Verlag, Solothurn, Zwitserland, 1998.
Ayahuasca – Rituale, Zaubertränke und visionäre Kunst aus Amazonien, AT Verlag, Aarau en München, 2006.
In samenwerking met de ethno botanicus Christian Rätsch en de kunsthistorica Claudia Müller-Ebeling.
Een Engelse vertaling is in voorbereiding.

Overig

Arno Adelaars is sinds de jaren negentig met enige regelmaat op radio en televisie. Oudere radioreportages over paddo’s en ayahuasca zijn te vinden op VPRO’s http://www.lolaradio.com
Televisieoptredens bij Spuiten en Slikken: zie Uitzending Gemist.
Voor lezingen: YouTube.

Fons Elders
Kapberg, Warder
8 oktober 2010

0

Start typing and press Enter to search